Guacamole [gvakamole]recepty Guacamole

Pomazánka z avokáda, rajčat a cibule

Ingredience pro 4 osoby:
  • 1 vyzrálé rajče
  • 2 limetky
  • 2-3 menší zralá avokáda
  • jedna čtvrtina až jedna polovina nakrájené cibule
  • špetka mírného čili koření
  • špetka mletého římského kmínu
  • jedna polovina až jedna celá paprička, např. jalapeño, zbavená semen
    a nakrájená
  • 2 lžíce nakrájeného koriandru
  1. Rajče dáme do misky, přelijeme vroucí vodou, necháme půl minuty stát a prudce ochladíme. Potom je oloupeme, zbavíme semen a dužninu nakrájíme nadrobno.
  2. Šťávu z limet vymačkáme do misky. Avokádo nakrojíme k pecce, pecku vykroutíme, slupku oloupeme, dužninu nakrájíme nadrobno a promícháme s limetovou šťávou, aby nezhnědla. Stejně zpracujeme ostatní avokáda. Nakonec je rozmačkáme vidličkou.
  3. Přidáme nakrájenou cibuli, rajče, čili koření, kmín, čili papričku a polovinu čerstvého koriandru a zamícháme. Použijeme-li guacamole jako omáčku na tortillové chipsy, nesolíme je. Jinak můžeme osolit podle chuti.
  4. Guacamole upravíme do misek, ozdobíme zbývajícím nakrájeným koriandrem a podáváme.

Tip: Guacamole se použivá také jako přísada do jiných pokrmů, zejména do pokrmů s kuřecím masem nebo plody moře, na fazole i placky, jako dresink i samostatně jako salsa. Avokáda musejí být dobře vyzrálá.


Rychlá rajčatová omáčkarecepty rajcatova omacka

Rajčatová omáčka je obvyklým jídlem chudých Mexičanů.
Podává se s kukuřičnými lupínkami nachos [načos].

Ingredience pro 4 osoby:
  • 400 g rajčat z konzervy včetně šťávy nebo 600 g čerstvých rajčat
  • 2 lžíce rostlinného nebo olivového oleje
  • 1 nakrájená cibule
  • 5 nakrájených stroužků česneku
  • trocha mírně ostrého chilli koření
  • 350 ml zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • sůl a pepř, špetka cukru
  1. Konzervovaná nebo čerstvá rajčata nakrájíme na kousky. Na velké pánvi rozehřejeme olej. Přidáme cibuli a česnek a smažíme, dokud nezměknou.
  2. Přidáme rajčata, chilli koření a vývar a vaříme asi 10 minut do zhoustnutí. Chuť omáčky se tím zvýrazní.

Tip: Použijete-li čerstvá rajčata, musejí být dobře vyzrálá. Oloupejte je a odstraňte z nich semena.


Quesadillas s fazolemi recepty Quesadillas s fazolemi
[kesadias]

Plněné pšeničné placky, náplní může být zelenina, sýr nebo maso.

Ingredience pro 4 až 6 porcí:
  • 8 pšeničných tortill
  • konzerva fazolí
  • 200 g nastrouhaného čedaru
  • 4 lžíce nadrobno nakrájeného koriandru
  • 1 nadrobno nakrájená cibule
  • 8 lžic rajčatové salsy
  1. Tortilly ohřejeme na pánvi mírně vytřené tukem, aby byly ohebné.
  2. Na každou tortillu naneseme vrstvu teplých fazolí. Navrch nasypeme část nastrouhaného sýra, nakrájeného koriandru a cibule a přidáme lžíci salsy. Tortilly pevně zabalíme.
  3. Rozehřejeme pánev a nepřilnavým povrchem. Na pánev kápneme vodu a položíme zabalené tortilly. Pánev přiklopíme pokličkou a tortilly zahříváme, dokud se sýr nerozehřeje. Můžeme je nechat i mírně zhnědnout.
  4. Tortilly nakrájíme našikmo zhruba na čtvrtiny. Ihned podáváme.

Tip: Tortilly můžeme ohřát také v mikrovlnné troubě. Neohřívejte je však příliš dlouho.


Kokosový koktejl   recepty kokosovy koktejll

Odvážlivci si můžou zkusit připravit kokosový koktejl, který poslouží zároveň i jako dezert.

Ingredience pro 4 až 6 porcí:
  • 2 hrnky kokosového mléka (neslazeného)
  • 1 hrnek limetkové šťávy
  • 4 hrnky džusu z tropického ovoce, napříklas z manga, papáji…
  • cukr moučka podle chuti
  • drcený led
  • snítky máty na ozdob

Kokosové mléko, limetovou šťávu, džus z tropického ovoce, cukr a led důkladně promícháme. Můžeme také všechny suroviny rozmixovat. Koktejl ozdobíme snítkami máty a podáváme.

Kde seženeme suroviny
  • Koriandr – seženeme v obchodech s asijskými potravinami nebo v obchůdkách provozovaných Vietnamci.
  • Kukuřičná tortilla – na výrobu doma je dost složitá, hotové pšeničné tortilly se dají koupit například v Lidlu.
  • Limetka – můžeme nhradit citrónem.
  • Čedar – seženeme v Lidlu (není moc drahý).
  • Chilli koření – je k dostání v supermarketu.
  • Kokosové mléko –se prodává v drogeriích DM, v obchodech se zdravou výživou nebo obchodech s orientálními potravinami.
  • Papričky jalapeño [chalapeňos] – k dostání v supermarketech, prodávají se ve skle, nakládané jako naše okurky. Jsou pálivější než běžné české papriky, pokud je jimi nahradíme, nebude pokrm autentický.
  • Rajčatová salsa (rajčatová omáčka) – se dá sehnat ve všech mexických fastfoodech s názvem Burrito Loco, což v češtině znamená Bláznivý oslík :-).

Další typická mexická jídla

Sopes (sopes)

Malé suché placky, na které se pokládá příloha nakrájená na kousky například ledový salát, ředkvičky, nastrouhaný slaný sýr (u nás nahrazujeme balkánským sýrem).

Frijoles (fricholes)

Červené fazole, které se podávají jako příloha k mnoha druhům jídel, je to základ mexické kuchyně, bývají i konzervované, jsou na stole téměř každý den. Nejedí se samostatně, jen jako příloha.

Nachos (načos)

Smažené kukuřičné lupínky, dají se zapékat se směsí mletého masa, sýra, fazolí, pálivých papriček apod.

pico de galloPico de gallo (piko de gajo) – Kohoutí zobák

Směs, která se podává v malých miskách jako příloha k různým jídlům, skládá se ze studené salsy (studená omáčka), rajčat, cibule, čerstvého koriandry, soli pepře a koření z chilli papriček.

Dobrou chuť!

Zde si můžete všechny naše recepty stáhnout.
mexicke_recepty_ke_stazeni.pdf


Co říkají naši dobrovolníci o mexické kuchyni

Jana Georgievová – „Všichni se mě ptají, jak mi chutná mexické jídlo. Je dobré, ale bez chilli. Řídíme se tu jedním pravidlem: Když ti Mexičan řekne, že to není ostré, pikantní, nikdy mu nevěř. Mohla jsem se přesvědčit na vlastní pusu a žaludek, že je to pravda.“ „Jedna tradiční rodina nás pozvala na enchiladas, prý nepikantní, speciálně pro Evropany. Už jen ten název mě měl varovat… Myslela jsem, že to nedojím, ale úsměv to zachránil, a tak si mysleli, že mi to chutná. Bylo to asi dobré, jen přes to chilli nevím, jak to vlastně chutnalo.“ „Mexický chleba si nepředstavujte jako náš nejlepší, nejchutnější kyprý chleba, jsou to jen sladké housky.

Martina Bartošová – „Jídlo je super! Teda pokud si na to nedáte chilli nebo salsu. Já si ani jedno nedávám, protože mi to nechutná a přijde mi škoda kazit si například báječné tortilly chilli. Jediné, co mi vadí, je hodinový rozvrh jídla. Snídaně je tak kolem osmé, oběd kolem půl třetí (to už se kroutím hlady) a večeře tak kolem půl jedenácté, což mi zase přijde dost nezdravé, ale vzhledem k tomu, že spát hlady se mi jít nechce, tak prostě neodolám.“

Monika – „Na místní kuchyni, kde hlavní složkou jsou fazole, vejce, chilli, tortilly, se dá velmi dobře zvyknout. Má plno zajímavých chutí a vůní. Obávám se, že při přivyknutí na ostřejší chuť mi bude zpočátku v české kuchyni chybět koření. Tady se chilli přidává opravdu do všeho, i do lízátek.“

Vladimír Svatoň – „Připravují tu výborná jídla z ryb a dalších mořských živočichů. Líbí se mi, že téměř každé jídlo se tu dá dochutit pikantní salsou nebo se dá přidat chilli. Na obojí jsem si už zvykl do té míry, že již kořením více než průměrní Mexičané, kteří se jen diví, jak moc pikantní jídlo jsem schopen bez mrknutí oka sníst.“

Dagmar Winklerová – „Na obří tržnici v Guadalajaře jsem vyzkoušela místní speciality, jako tacos z telecích střev nebo cosi na způsob kozího guláše. Na obojím jsem si pochutnala.“

Veronika Ježková – „Myslím, že moje největší štěstí je, že mi tady chutná, i když jídlo je tady úplně jiné než u nás. Místo chleba tortillas, žádné čaje, ale šťávy z ovoce, hodně zeleninových salátů. Většina jídel je pikantních, platí, že čím víc, tím líp.“