Pro inspiraci vám přinášíme několik angolských receptů.
FUNGE
PORCE PRO 2–3 OSOBY
♥ 1 hrnek maniokové nebo kukuřičné mouky
♥ 2 hrnky vody
TRADIČNÍ POSTUP
Funge se v Angole dělá ze směsi místních druhů mouk, z maniokové a kukuřičné. Pro přípravu funge tradičním způsobem budeme potřebovat hlubokou pánev nebo široký hrnec a velkou vařečku. Poměr ingrediencí je dva ku jedné (2 díly vody a 1 díl maniokové mouky). Přivedeme vodu k varu a přemístíme na podlahu (pryč z vařiče). Abychom se nespálili, zabalíme hrnec do ručníku, sedneme si k hrnci a uchopíme ho nohama. Do vroucí vody přidáme maniokovou mouku a mícháme dokud směs nezhoustne a kaše není jemná. Pozor, pokud se nám objeví v kaši hrudky, pak se vám podle Angolanů nepovedlo správné funge 🙂
Pozn.: Kukuřičná a manioková mouka je k dostání například v prodejnách zdravé výživy nebo se dá objednat na internetu – orientační cena maniokové mouky: 50 Kč / 500g, cena kukuřičné mouky se pohybuje kolem 30 Kč / 500 g.
FEIJOADA S FUNGE
PORCE PRO 5 OSOB
♥ 0,5 kg malých barevných fazolí
♥ 2 cibule
♥ 1 malá paprika
♥ 2 rajčatové protlaky (malé balení)
♥ 1 kostka bujónu
♥ 2 stroužky česneku
♥ olej
♥ bobkový list
POSTUP
Fazole namočíme na noc a v té samé vodě je začneme vařit. V průběhu vaření přidáme bujón, bobkový list, sůl a pepř. Na pánvi osmahneme cibulku a papriku nakrájenou najemno, které pak přimícháme do fazolí. Připravíme si česnek a nastrouháme ho na jemno. Po změknutí fazolí přidáme rajčatové protlaky a česnek. Podává se jako příloha k funge.
ANGOLSKÉ RIZOTO
PORCE PRO 10 OSOB
♥ kroupy 500g
♥ fazole 500g
♥ párky 250g
♥ sůl
♥ pepř
POSTUP
Dáme vařit kroupy, které předem propláchneme a scedíme. Vody by mělo být přibližně čtyřikrát více než krup. Přidáme předem namočené fazole (namáčíme několik hodin nebo můžeme použít konzervované) a vaříme, během vaření fazole i kroupy osolíme. Párky osmažíme na pánvi. Jakmile jsou fazole a kroupy hotové, slijeme přebytečnou vodu a přidáme do hrnce nakrájené párky a dochutíme pepřem. Vše promícháme. Můžeme ozdobit nakrájenou zeleninou.
CALDEIRADA
PORCE PRO 4 OSOBY
♥ 2 kuřecí čtvrtky (v originále jehněčí)
♥ 5 velkých brambor
♥ ½ česnekové hlavy
♥ 1 cibule
♥ 2 rajčata
♥ 2 zelené papriky
♥ bobkový list
♥ 1 lžička soli
♥ olej
♥ 1 lžíce rajčatového protlaku
♥ 1 lžíce vinného octa
POSTUP
Kuřecí čtvrtky nakrájíme na velké kusy (v originále i s kostmi). Nakrájíme brambory na čtvrtky, rajčata na kolečka, papriku na tenké proužky, cibuli na kolečka. Česnek utřeme se solí. Dáme všechny tyto ingredience do hrnce, přidáme lžičku soli, a lžičku vinného octa. Hrnec přikryjeme poklicí a promícháme nadhazováním (ne vařečkou, ani rukama). Poté do hrnce nalijeme olej a přidáme rajčatový protlak. Přikryjeme poklicí a necháme vařit na mírném plameni 30–40 minut. Občas promícháme nadhazováním. Pokud se začne caldeirada připalovat, je možné ji podlít vodou.
Je dobré caldeiradu hlídat hlavně ke konci, kdy je tekutiny méně, aby se nepřipálila.
Recepty Dnes Jím Jako Angolan 2019