RECEPTY

MONGOLSKÁ KUCHYNĚ

Tradiční mongolská kuchyně je jednoduchá a poměrně jednotvárná. Země není příliš úrodná a její obyvatelé jsou tak odkázáni na živočišné potraviny, potože pokud je něčeho v Mongolsku opravdu hodně, tak je to dobytek. V létě převažují mléčné výrobky, v zimě masité pokrmy. S kořením se tu až na výjimky moc nesetkáme, hlavním dochucovadlem je sůl, mezi několik málo používaných druhů koření patří například: kmín, pelyněk a tymián. Z rostlin se využívá například ječmen, zelí, vodnice, cibule a česnek, brambory. Mongolové si za staletí vypracovali úžasný způsob konzervace potravin, který jim zajistil přežití v extrémních podmínkách mongolských zim.
K vaření se používají většinou litinové hrnce. Vaří se na malých kamnech nebo na ohni a topí se uschlým trusem zvířat.

Mongolská kuchyně je ovlivněna také ruskou a čínskou kuchyní, oblíbený je i korejský salát kimči.
Hodně Mongolů holduje vodce dovezené z Ruska. Za tradiční nápoj je považován slaný čaj a kumys (mongolsky ajrag) – kvašené kobylí mléko.

A pozor! Pokud vše sním, je to znamení pro hostitele, že chcete přidat. Proto je dobré nechat vždy malý kousek jídla na talíři.
Pozvání k jídlu se neodmítá, je to nezdvořilé, stejně jako rýpání a nimrání se v jídle. Naopak hlasité projevy u jídla jako je mlaskání, srkání apod. jsou povoleny.

MLÉČNÉ VÝROBKY

Mléko se musí nejprve převařit, teprve potom se z něj vyrábí potraviny. Mongolové ho mají za posvátné a používají ho kromě jídla i k různým rituálům.

Nejznámější výrobky z mléka

  • tvaroh zvaný aaruul – velmi oblíbený, lisuje se a suší na slunci, je hodně tvrdý a chutná nakysle, může se ochutit cukrem a lesním ovocem, řeže se do různých tvarů a vzorů. Malé vymačkané kousky tvarohu se používají ke zdobení jídla na hostině nebo se rozdávají dětem. Aaruul se vyrábí i z velbloudího mléka, je výživný a má sladkou chuť.
  • sýry – nejznámější se nazývá byaslag, na cesty i na hostiny, pouze z ovčího nebo kravského mléka vařeného i čestvého. Krájí se a suší na tenké kousky pro dlouhodobé skladování, jí se namočený v čaji, v mléce a dá se použít i do polévky.
  • zkvašené kobylí mléko zvané ajrag neboli kumys, národní nápoj (fermentované velbloudí mléko se nazývá khoormog). Kumys se připravuje stloukáním mléka ve vaku z hovězí kůže nazvaném chöchür. Tento vak se zavěsí do speciálního rámu a mléko se v něm míchá dřevěnou měchačkou. Tím se urychluje kvasný proces.
  • tvarohy, kefíry, jogurty (tarag), smetana
Dojení
Kobyly se dojí denně. Nejprve se musí přivést hříbě, které si cucne jako první a až potom se může kobyla podojit.
Ajrag Kvašení
Ajrag kvasí v koženém měchu zavěšeném v jurtě. Nápoj má nižší obsah alkoholu a urychluje zažívání.
Mléko je třeba nejprve převařit
Tradiční způsob lisování tvarohu
Hotový usušený tvaroh
Příprava
Sušení 1
Sušení 3
Sušení 2
Vaření na kamnech 2
Vaření na kamnech
Vaření na ohni
Čím tučnější, tím lepší!
Maso s mrkví a bramborami
Hovězí maso a bramborový salát
Knedlíčky plněné masem
Knedlíčky plněné masem
Knedlíčky plněné masem
Boodog ze sviště
Nudlová směs
Smažené knedlíky plněné skopovým masem
Polévka s knedlíčky
Nudlová polévka
V dnešní době se zvíře opálí a zbaví chlupů pomocí letlampy.

VÝROBKY Z MASA

Nejčastěji se jí skopové maso, čím tučnější, tím lepší. Jí se ale i maso kozí, velbloudí, koňské a hovězí. Maso se stejně jako výrobky z mléka suší, aby dlouho vydrželo.
Z vnitřností se dělají polévky, jelita nebo salámy.

Výrobky z masa

  • bodog – oblíbená příprava masa, nic pro citlivější povahy. Zabité zvíře se rozřízne, vše se vyjme a dovnitř se vrátí nazpět maso (bez vnitřností), zelenina a horké kameny. Kůže se zaváže (většinou drátem) a opéká se na ohni nebo kamnech, může se i vařit. Chlupy se opálí – dnes už i pomocí  letlampy. Hotový pokrm připomínající spíše polévku je velmi výživný a silný.
  • buuz (búz) – taštičky plněné skopovým nebo hovězím masem, mají různé tvary: trojúhelníky, měsíčky, růže…
  • chušúr – smažené knedlíky plněné skopovým masem.
  • skopové maso tzv. uuts – zadní část jehněte i s oháňkou, typické jídlo na Cagan Sár (nový rok)
  • nudlové polévky

Jak se připravuje boorcog

POCHUTINY A PŘÍLOHY

Mongolové mají rádi bonbóny, obzvláště cucavé, nesmí chybět na žádné hostině či oslavě. Také milují tradiční sladké pečivo nazývané boorcog

Přílohy

  • bramborový salát – dovezen z Ruska, nesmí chybět na slavnostní tabuli, majolky se dává jen trochu
  • mrkvový salát – nastrouhaná mrkev s majolkou a česnekem, kterým se nešetří
  • zelný salát – je kombinací bílého zelí, mrkve, soli a octa (oleje  a cukru)
  • kimči – původně korejský salát podobný nakládanému zelí, často pikantní, nyní velmi oblíbený

Boorcog

  • smažené neplněné těsto podobné našim koblihám, Mongolové ho používají na cestách místo pečiva, občas smaží na tuku z masa a pečivo potom voní po mase.

Sladká rýže s hrozinkami

  • podobné našemu rýžovému nákypu – do uvařené rýže se přidá přepuštěné máslo, cukr a hrozinky, vše se smíchá.

Slavnostní dort Tavgyn Idee

  • dort z pečiva neutrální chuti, uvnitř a nahoře vyplněný kousky sušeného tvarohu vytlačovaného do různých formiček.
Boorcog
Boorcog 2
Boorcog 3
Mrkvový Salát
Kimči
Zelný Salát
Bramborový Salát
Sladkosti
IND0022
Dort Tavgyn Idee 2
Dort Tavgyn Idee 1
Sladká rýže s hrozinkami
Kumys
Slaný čaj
Smetana
Vodka
Rakytnikový čaj
Rakytnik

NÁPOJE

Stejně jako pokrmy, tak i nápoje jsou připravovány individuálně, každá domácnost je připravuje trochu jinak. Recepty se předávají ústně z generace na generaci, tradiční pokrmy všichni znají, protože kuchařky se v Mongolsku příliš nevedou.

  • slaný čajSuutei Tsai [Súté cé] – nejčastěji se používá kupovaný lisovaný zelený čaj  nebo černý čaj, z nějž hospodyně usekává vždy kus a po uvaření jej zalije mlékem. Do čaje se přidává lůj nebo přepuštěné máslo a sůl, nikdy ne cukr! Množství soli se liší – každý dává podle vlastní chutě, čím je však oblast položená severněji, tím bývá čaj slanější. Čaj zahřeje a dodá potřebnou energii.
  • Banshtai Tsai – je slaný čaj s masovými knedlíčky – tedy spíše polévka než nápoj :-).
  • vodka – vodku, kterou „přinesli“ do Mongolska Rusové, pijí Mongolové samotnou nebo ředěnou mlékem.
  • airag– lehce alkoholický nápoj z kvašeného kobylího mléka (viz výše).
  • rakytníkový džus – z bobulí keře rakytníku vyrábí Mongolové nejen nápoje, ale i marmelády. Rakytníkový džus se podává teplý.

Recepty Dnes jím jako Mongol k vytištění

Stáhněte si a vytiskněte recepty typických mongolských pokrmů
(formát A4, pdf)

RECEPTY DNES JIM JAKO MONGOL 2024 Fin

FOTOGALERIE „JAK SE JÍ V MONGOLSKU“

Dobrou chuť!

A nezapomeňte nám poslat fotky vašich pokrmů, rádi je uveřejníme zde na stránkách.
Děkujeme.