Empanadas

Ekvádor

Plněné kapsy. Recept na 25 ks.

  • 4 hrnky hladké mouky
  • 2 vejce
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 2–3 hrnky vlažné vody
  • lžíce prášku do pečiva
  • lžíce cukru
  • lžička soli
  • slaný měkký sýr (na náplň), např. balkánského typu
  • olej na smažení

POSTUP: Hladkou mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva, vejce a na kousky nakrájené máslo zpracováváme rukama a postupně přiléváme vlažnou vodu (opatrně, aby těsto nebylo moc řídké), dokud nevypracujeme vláčné těsto. Necháme v chladu odpočinout.
Sýr nastrouháme nahrubo.
Odpočaté těsto znovu prohněteme a vyválíme placku o tloušťce cca 3–5 mm a vykrajuje kolečka (např. mističkou o průměru cca 15 cm). Nebo můžeme těsto rozdělit na požadovaný počet kousků a každá placička se vytvaruje samostatně.
Na placku dáme lžíci nastrouhaného sýra a přehneme placku do tvaru půlměsíce. Okraje pevně uzavřeme, můžeme k tomu použít například vidličku. Tím zároveň získáme zdobený okraj.
Empanadas smažíme dozlatova v oleji. Nejprve po jedné, poté po druhé straně a měly by být ponořené alespoň do poloviny v oleji.

» TIP: Chutnalo Vám? Spolu se sýrem můžete příště do náplně přidat také najemno nakrájenou cibuli. Chuť je velmi lahodná.

INSIPRACE VIDEOFOOD