Plněné kapsy. Recept na 25 ks.
Empanadas
- 4 hrnky hladké mouky
- 2 vejce
- 100 g másla pokojové teploty
- 2–3 hrnky vlažné vody
- lžíce prášku do pečiva
- lžíce cukru
- lžička soli
- slaný měkký sýr (na náplň), např. balkánského typu
- olej na smažení
POSTUP: Hladkou mouku, sůl, cukr, prášek do pečiva, vejce a na kousky nakrájené máslo zpracováváme rukama a postupně přiléváme vlažnou vodu (opatrně, aby těsto nebylo moc řídké), dokud nevypracujeme vláčné těsto. Necháme v chladu odpočinout.
Sýr nastrouháme nahrubo.
Odpočaté těsto znovu prohněteme a vyválíme placku o tloušťce cca 3–5 mm a vykrajuje kolečka (např. mističkou o průměru cca 15 cm). Nebo můžeme těsto rozdělit na požadovaný počet kousků a každá placička se vytvaruje samostatně.
Na placku dáme lžíci nastrouhaného sýra a přehneme placku do tvaru půlměsíce. Okraje pevně uzavřeme, můžeme k tomu použít například vidličku. Tím zároveň získáme zdobený okraj.
Empanadas smažíme dozlatova v oleji. Nejprve po jedné, poté po druhé straně a měly by být ponořené alespoň do poloviny v oleji.
» TIP: Chutnalo Vám? Spolu se sýrem můžete příště do náplně přidat také najemno nakrájenou cibuli. Chuť je velmi lahodná.