Mote pillo

Ekvádor

Tradiční jídlo z horských oblastí připravované zejména k snídani, odtud “Mote pillo” [mote pijo], horská snídaně.

  • 500g vařené kukuřice pozolero
  • 2 lžíce másla
  • 4 vejce
  • 2 střední cibule nakrájené na kostičky
  • 2 stroužky česneku nadrobno nakrájené
  • půl hrnečku mléka
  • 2 lžíce nakrájené pažitky
  • 1 lžíce nakrájené petržele
  • sůl
  • měkký slaný čerstvý sýr  (např. balkánského typu)

POSTUP: Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou cibuli, pokrájený česnek, sůl a smažíme, dokud cibulka nezesklovatí (cca pět minut). Poté přidáme kukuřici, dobře promícháme a asi dvě minuty smažíme. Zalijeme mlékem a vaříme, dokud se mléko nevsákne do kukuřice, poté přidáme předem rozmíchaná vejce, dobře promícháme a vaříme další 2–3 minuty. Vmícháme petržel a pažitku, případně dochutíme solí. Při servírování pokládáme plátky čerstvého sýra.

» TIP: Nejvhodnější typem kukuřice je druh zvaný pozolero. U nás se dá sehnat jen obtížně.