Tradiční jídlo z horských oblastí připravované zejména k snídani, odtud “Mote pillo” [mote pijo], horská snídaně.
Mote pillo
- 500g vařené kukuřice pozolero
- 2 lžíce másla
- 4 vejce
- 2 střední cibule nakrájené na kostičky
- 2 stroužky česneku nadrobno nakrájené
- půl hrnečku mléka
- 2 lžíce nakrájené pažitky
- 1 lžíce nakrájené petržele
- sůl
- měkký slaný čerstvý sýr (např. balkánského typu)
POSTUP: Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a přidáme nakrájenou cibuli, pokrájený česnek, sůl a smažíme, dokud cibulka nezesklovatí (cca pět minut). Poté přidáme kukuřici, dobře promícháme a asi dvě minuty smažíme. Zalijeme mlékem a vaříme, dokud se mléko nevsákne do kukuřice, poté přidáme předem rozmíchaná vejce, dobře promícháme a vaříme další 2–3 minuty. Vmícháme petržel a pažitku, případně dochutíme solí. Při servírování pokládáme plátky čerstvého sýra.
» TIP: Nejvhodnější typem kukuřice je druh zvaný pozolero. U nás se dá sehnat jen obtížně.